Forskjell mellom versjoner av «TFY4210 Kvanteteori for mangepartikkelsystemer»

Fra NablaWiki
Gå til: navigasjon, søk
(Større endring av fagets innhold som følge av ny foreleser. Skrev om stort sett hele artikkelen.)
Linje 14: Linje 14:
 
}}
 
}}
  
'''Kvanteteori for mangepartikkelsystemer''' (tidligere Anvendt kvantemekanikk) inneholder i følge studiehåndboken: Thomas-Fermi og Hartree-Fock-metoder for mangefermionsystemer, med anvendelse på atomer og faste stoffer. Born-Oppenheimer- og WKB-tilnærmelsene. Halvklassisk strålingsteori, overgangssannsynligheter, dipoltilnærmelsen, symmetrier, fotoelektrisk effekt, spontan emisjon. Kvantisering av det elektromagnetiske felt, fotoner. Fullt kvantisert strålingsteori, Thomson-spredning, utvalgsregler. Addisjon av dreieimpulser. Diraclikninga, elektronets spinn og magnetiske moment.
+
'''Kvanteteori for mangepartikkelsystemer''' (tidligere Anvendt kvantemekanikk) inneholder i følge studiehåndboken:  
 +
Klassisk mekanikk og klassisk feltteori. Symmetriar og Noethers teorem.
 +
Relativistiske korreksjonar til Schroedinger-likninga. Klein-Gordon - og Dirac-likninga med og utan ytre felt. Kvantisering av felt.
 +
Ising og Heisenberg modellar.
 +
Spinn-bølgjer (magnon). Hubbard modellar. Svakt verkselverkande Bose gas.
 +
Goldstones teorem. Effektivt potensial.
 +
Vekselverkande Fermi gassar og BCS teori for superleiing.  
  
Fagets innhold er avhengig av hvem som foreleser. Følgende temaer vil alltid være pensum: WKB-tilnærmelsene. Halvklassisk strålingsteori, overgangssannsynligheter, dipoltilnærmelsen, fotoelektrisk effekt, spontan emisjon. Kvantisering av det elektromagnetiske felt, fotoner. Fullt kvantisert strålingsteori, Thomson-spredning, utvalgsregler. Relativistisk kvantemekanikk.
+
Fagets innhold er veldig avhengig av hvem som foreleser. Tidligere forelesere har tatt utgangspunkt i ikke-relativistisk kvantemekanikk i større grad, og sett på bl. a. Thomas-Fermi og Hartree-Fock metoder. Jens Oluf har heller gått for en fullstendig feltteoretisk tilnærming med kanonisk kvantisering. Denne teoretiske biten, med rigid behandling av f.eks. Dirac-likningen, har utgjort første del av pensum. Senere blir disse metodene anvendt fysiske systemer som f.eks. vekselvirkende Fermi-gasser.
 
+
Etter å ha gjennomgått dette vil faget fokusere på noe foreleser velger selv. Våren 2008 underviste [[Asle Sudbø]] om kvanteteorien for faste stoffer. (Pensum her er hentet fra begynnelsen av [[FY8302 Kvanteteorien for faste stoffer]]). Her får man lære en ordentlig kvantemekanisk beskrivelse av det man lærte i [[TFY4220 Faste stoffers fysikk]], ferro- og antiferromagnetisme, middelfeltapproksimasjon, annenkvantisering, Hubbard-modellen, BCS-teori for superledning. Dette er et veldig "hett" tema i fysikken i dag.
+
 
+
En titt gamle eksamensoppgaver gir et bilde av hvem som foreleser hva. [[Asle Sudbø]] foreleste det som nevnt over, mens resten følger studiehåndboken mer og underviser mangefermionsystemer på en annen måte.
+
  
 +
En titt på gamle eksamensoppgaver gir et bilde av hvem som foreleser hva. [[Asle Sudbø]] foreleste det som nevnt over, mens resten følger studiehåndboken mer og underviser mangefermionsystemer på en annen måte. Jens Oluf har igjen lagt seg på en ny stil, og eksamensoppgaver fra før 2010 er ikke spesielt relevante for faget slik det er i dag.
  
  

Revisjonen fra 7. mai 2011 kl. 14:33

TFY4210 Kvanteteori for mangepartikkelsystemer
Foreleser: Jens Oluf Andersen
Semester: Vår
Obligatorisk for: Ingen
Pop. forkortelser: Mangepartikkel
Lab: Nei
Evalueringsform: Skriftlig eksamen
Bøker: Hemmer: Kvantemekanikk og forelesningsnotater
Nettside: http://www.nt.ntnu.no/users/jensoa/4210.html

Kvanteteori for mangepartikkelsystemer (tidligere Anvendt kvantemekanikk) inneholder i følge studiehåndboken: Klassisk mekanikk og klassisk feltteori. Symmetriar og Noethers teorem. Relativistiske korreksjonar til Schroedinger-likninga. Klein-Gordon - og Dirac-likninga med og utan ytre felt. Kvantisering av felt. Ising og Heisenberg modellar. Spinn-bølgjer (magnon). Hubbard modellar. Svakt verkselverkande Bose gas. Goldstones teorem. Effektivt potensial. Vekselverkande Fermi gassar og BCS teori for superleiing.

Fagets innhold er veldig avhengig av hvem som foreleser. Tidligere forelesere har tatt utgangspunkt i ikke-relativistisk kvantemekanikk i større grad, og sett på bl. a. Thomas-Fermi og Hartree-Fock metoder. Jens Oluf har heller gått for en fullstendig feltteoretisk tilnærming med kanonisk kvantisering. Denne teoretiske biten, med rigid behandling av f.eks. Dirac-likningen, har utgjort første del av pensum. Senere blir disse metodene anvendt på fysiske systemer som f.eks. vekselvirkende Fermi-gasser.

En titt på gamle eksamensoppgaver gir et bilde av hvem som foreleser hva. Asle Sudbø foreleste det som nevnt over, mens resten følger studiehåndboken mer og underviser mangefermionsystemer på en annen måte. Jens Oluf har igjen lagt seg på en ny stil, og eksamensoppgaver fra før 2010 er ikke spesielt relevante for faget slik det er i dag.